Nie wiem jak odczytać te wartości, czytałam artykuł jak korzystać z tablic, ale korzystam przy zadaniu z wzoru na przedział ufności dla wariancji i mam tam podane kwantyle rzędu 1-alfa/2 oraz alfa/2 a w tablicach odczytuje sie dla alfy... u mnie alfa wynosi 0,01, współczynnik ufności 0,99.
Niech mi ktoś powie jakie wartości powinnam przyjąć z tej tablicy... aha, dodam jeszcze, że stopień swobody n-1 = 8
Tablica o rozkładzie chi-kwadrat
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Tablica o rozkładzie chi-kwadrat
... hi-kwadrat
skoro \(\displaystyle{ \alpha=0,01}\) to \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}=0,005}\), stąd w tablicy odczytujesz wartości 1.34441 oraz 21.9550.
skoro \(\displaystyle{ \alpha=0,01}\) to \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}=0,005}\), stąd w tablicy odczytujesz wartości 1.34441 oraz 21.9550.