Zadanie 3.
Określ dominatę i medianę podanego w tabeli zestawu liczb. Oblicz średnią arytmetyczną tego zestawu.
Dominata= \(\displaystyle{ 7 i 5}\)
Mediana= ( Robimy tak ponieważ \(\displaystyle{ n=4\ (\ parzysta\ )}\) )
\(\displaystyle{ M_{1}=\frac{a_{3}+a_{4}}{2}=\frac{5+7}{2}=6 \\ M_{2}=3,5}\)
Średnia arytmetyczna:
\(\displaystyle{ x=\frac{wartosc \cdot liczba\ wskazan}{suma\ wskazan}=\frac{(1\cdot2)+(3\cdot7)+(5\cdot4)+(7\cdot5)}{2+7+4+5}=\frac{78}{18}=4,33}\)
Zadanie 4.
Na diagramie przedstawiono liczbę goli strzelonych przez pewnego hokeistę w dziesięciu meczach. Oblicz średnią arytmetyczną oraz odchylenie standardowe liczb strzelonych goli.
Liczba goli:
Pierwszy Mecz - 5 goli
W dwóch meczach strzelił : 1 gol
W trzech meczach strzelił: 4 gole
W czterech meczach strzelił: 2 gole
Średnia arytmetyczna:
\(\displaystyle{ x=\frac{(1\cdot5)+(2\cdot1)+(3\cdot4)+(4\cdot2)}{10}=2,7}\)
Odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ O_{s}=\sqrt{\frac{(5-2,7)^{2}+(1-2,7)^{2}+(4-2,7)^{2}+(2-2,7)^{2}}{10}}=3,21}\)
Załącznik:
Zadanie do sprawdzenia - dominata itp.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Zadanie do sprawdzenia - dominata itp.
3.
Chyba nie poradziłeś sobie z poprawną interpretacją tabelki.
jedynka wystąpi dwukrotnie, trójka - siedmiokrotnie, piątka - czterokrotnie, siódemka - pięciokrotnie
można więc nasz zestaw liczba zapisać tak: 1, 1, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 5, 5, 5, 5, 7, 7, 7, 7, 7
dominanta: 3 (bo trójka wystąpi aż siedmiokrotnie, czyli najwięcej)
mediana: n=18 (tyle wskazań łącznie) spróbuj obliczyć samodzielnie wartość mediany
średnia arytmetyczna OK-- 30 marca 2009, 19:10 --4. OK
Chyba nie poradziłeś sobie z poprawną interpretacją tabelki.
jedynka wystąpi dwukrotnie, trójka - siedmiokrotnie, piątka - czterokrotnie, siódemka - pięciokrotnie
można więc nasz zestaw liczba zapisać tak: 1, 1, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 5, 5, 5, 5, 7, 7, 7, 7, 7
dominanta: 3 (bo trójka wystąpi aż siedmiokrotnie, czyli najwięcej)
mediana: n=18 (tyle wskazań łącznie) spróbuj obliczyć samodzielnie wartość mediany
średnia arytmetyczna OK-- 30 marca 2009, 19:10 --4. OK