Wyznacz przybliżoną wartość mediany.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
chomicek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 10 razy

Wyznacz przybliżoną wartość mediany.

Post autor: chomicek »

Witam nie mogę sobie poradzić z następującym zadaniem :

Oblicz przybliżoną wartość mediany następujących danych:

Wartość Liczebność
<0,4) 2
<4,8) 5
<8,12) 7
<12,16) 2
<16,20) 1

Próbowałem z wzorami z tablic ale nie mogę sobie poradzić.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wyznacz przybliżoną wartość mediany.

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
Wartość (x-{i})& Liczebność (n_{i}) & Liczebność skumulowana (n_{icum})\\
0-4 & 2 & 2 \\
4-8 & 5 & 7 \\
8-12 & 7 & 14 \\
12-16 & 2 & 16 \\
16-20 & 1 & 17
\end{tabular}}\)


\(\displaystyle{ Me=x_{0} + (M_{Me} - n_{icum-1}) \frac{c_{0}}{n_{0}}}\)

\(\displaystyle{ M_{Me} = \frac{N}{2}= \frac{17}{2}=8,5}\)

\(\displaystyle{ Me = 8+(8,5-7) \frac{4}{7} = 8 +(1,5 \cdot \frac{4}{7}) = 8+0,86 = 8,86}\)
ODPOWIEDZ