nieobciążonośc estymatora Xśr

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Honey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 lis 2005, o 13:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 13 razy

nieobciążonośc estymatora Xśr

Post autor: Honey »

Jak pokazac (udowodnic), że Xśrednie jest estymatorem nieobciążonym ?

Pomóżcie bo ja nie mam zielonego pojęcia o co w tym wogóle chodzi .. :/
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

nieobciążonośc estymatora Xśr

Post autor: abrasax »

estymator jest nieobciążony, gdy
\(\displaystyle{ E \theta(n)= \theta}\)
gdzie \(\displaystyle{ \theta(n)}\) - estymator parametru, \(\displaystyle{ \theta}\) - estymowany parametr

dla średniej - estymatora parametru m, dowód będzie wyglądał tak:
\(\displaystyle{ E X_{sr}=E (\frac{1}{n} \bigsum_{i=1}^{n} X_i ) = \frac{1}{n} \bigsum_{i=1}^{n} E X_i = \frac{1}{n} \bigsum_{i=1}^{n} m= m}\)
ODPOWIEDZ