Dany jest rozkład normalny N(m,c) z parametrami m i c.
1. Skąd wiadomo, że m jest wartością oczekiwaną rozkładu?
Jak to pokazac?
I podobnie:
2. Skąd wiadomo, że c jest odchyleniem standardowym rozkładu?
Jak to pokazac?
Proszę o sugestie rozwiązań...
Z góry dzięki za pomoc
wartość oczekiwana i wariancja rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Pomógł: 5 razy
wartość oczekiwana i wariancja rozkładu normalnego
Trochę nie rozumiem pytania. Ale mogę się tylko domyślać, że masz gęstośc f(x) tego rozkładu (nazwijmy go X) i chcesz policzyć E(X) i Var(X)?
Jeśli tak, to normalnie z definicji wartości oczekiwanej i wariancji
\(\displaystyle{ E(X)=\int_{-\infty}^{\infty}x f(x)dx}\)
i
\(\displaystyle{ Var(x)=E((X-E(X))^{2})=E(X^2)-E^{2}(X)}\)
Jeśli tak, to normalnie z definicji wartości oczekiwanej i wariancji
\(\displaystyle{ E(X)=\int_{-\infty}^{\infty}x f(x)dx}\)
i
\(\displaystyle{ Var(x)=E((X-E(X))^{2})=E(X^2)-E^{2}(X)}\)