Wariancja ;]
Wariancja ;]
mam zadanie ze statstyki i badłam na grupie stu osob planowany wiek zawarcia malzenstwa i planowana ilosc dzieci i czy da sie do tych danych obliczyc wariancje i odchylenie standardowe ?:p z góry dziękuje za odpowiedż
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Wariancja ;]
To zależy od sposobu zapisania danych, od tego jaką średnią chcesz liczyć. Moim zdaniem najlepsza będzie średnia ważona, a więc szereg rozdzielczy z klasami jednowartościowymi. Ale zawsze możesz wybrać arytmetyczną, prostsza jest
Wariancja ;]
Hm oczywiście nie rozumiem o co biega :p Bo tak : dane są zapisane w taki sposob np w wieku 19 lat tylko 2 osoby chca zawzec malzenstwo na 100 badanych :p i na mtmke musze obliczyc do tych danych srednia arytmetyczna, dominante, mediane, srednia wazona (ktora mi wyszla taka sama jak srednia arytmetyczna - :> ) i wlasnie wariancje i odchylenie standardowe wiec to jest to samo co te srednie ?:P mam nadzieje ze ten kto to czyta jest wyrozumialy
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Wariancja ;]
No to przykładowo:
planowany wiek zawarcia małżeństwa: \(\displaystyle{ {18,19,19,20,22,22,22,23,24,28,28,30,30,30,30}}\)
Średnia arytmetyczna to \(\displaystyle{ \frac{18+19+19+20+22+22+22+23+24+28+28+30+30+30+30}{15}}\) - czyli suma 'wieków' przez ilość, u Ciebie przez 100.
Dominanta = 30 , bo ona u mnie najczęściej występuje.
Mediana - wartość, która jest na środku tego szeregu. U mnie = 23.
Średnia ważona:
\(\displaystyle{ 18 \cdot 1 + 19 \cdot 2 + 19 \cdot 2 + 20 \cdot 1 + 22 \cdot 3 + 22 \cdot 3 + 22 \cdot 3 + 23 \cdot 1 + 24 \cdot 1 + 28 \cdot 2 + 28 \cdot 2 + 30 \cdot 4 + 30 \cdot 4 + 30 \cdot 4 + 30 \cdot 4}\) - podzielone przez 15. Chyba.
Wariancja: (Niech S będzie średnią arytmetyczną.) \(\displaystyle{ \sigma^{2}=\frac{(18-S)^{2}+(19-S)^{2}...+(30-S)^{2}}{15}}\)
Odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji.
Przynajmniej tak mnie uczyli ;d
planowany wiek zawarcia małżeństwa: \(\displaystyle{ {18,19,19,20,22,22,22,23,24,28,28,30,30,30,30}}\)
Średnia arytmetyczna to \(\displaystyle{ \frac{18+19+19+20+22+22+22+23+24+28+28+30+30+30+30}{15}}\) - czyli suma 'wieków' przez ilość, u Ciebie przez 100.
Dominanta = 30 , bo ona u mnie najczęściej występuje.
Mediana - wartość, która jest na środku tego szeregu. U mnie = 23.
Średnia ważona:
\(\displaystyle{ 18 \cdot 1 + 19 \cdot 2 + 19 \cdot 2 + 20 \cdot 1 + 22 \cdot 3 + 22 \cdot 3 + 22 \cdot 3 + 23 \cdot 1 + 24 \cdot 1 + 28 \cdot 2 + 28 \cdot 2 + 30 \cdot 4 + 30 \cdot 4 + 30 \cdot 4 + 30 \cdot 4}\) - podzielone przez 15. Chyba.
Wariancja: (Niech S będzie średnią arytmetyczną.) \(\displaystyle{ \sigma^{2}=\frac{(18-S)^{2}+(19-S)^{2}...+(30-S)^{2}}{15}}\)
Odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji.
Przynajmniej tak mnie uczyli ;d
Ostatnio zmieniony 3 mar 2009, o 19:30 przez piotrekgabriel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy