rozkład zmiennej losowej zadanie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
joasia1807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2008, o 23:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 3 razy

rozkład zmiennej losowej zadanie

Post autor: joasia1807 »

Zmienna losowa X ma rozkład f(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} A \cdot cosx; x \in (- \frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2} ) \\ 0; x \notin (- \frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2}) \end{cases}}\) .
Obliczyć parametr A, \(\displaystyle{ P \left( \frac{\pi}{6} <x< \frac{\pi}{4} \right)}\), \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ D ^{2}X}\).
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

rozkład zmiennej losowej zadanie

Post autor: kuch2r »

zapraszam do skorzystania z funkcji szukaj... albo przeczytać jakieś wprowadzenie o zmiennych typu absolutnie ciągłego...
ODPOWIEDZ