witam proszę o pomoc
mediana z przedzialu <8,12) jak to obliczyc? w odp podany wynik to : 8,43 ale jak to zrobic?
przyblizona wartośc mediany z przedziału ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
przyblizona wartośc mediany z przedziału ?
zbyt mało podałaś danych, które są zapewne w treści zadania ale generalie nalezy podstawić do wzoruannnnna pisze:witam proszę o pomoc
mediana z przedzialu <8,12) jak to obliczyc? w odp podany wynik to : 8,43 ale jak to zrobic?
\(\displaystyle{ Me = x_{0} + ( \frac{N}{2} - n_{icum}) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}}}\)
\(\displaystyle{ x_{0}}\) - dolna granica przedziłau z medianą
\(\displaystyle{ N}\)- badana liczenbność
\(\displaystyle{ n_{icum}}\) - skumulowana liczebność przedziału poprzedzajacego przedział z medianą (suma wszystkich elementów z przdziałów wcześniejszych)
\(\displaystyle{ c_{0}}\)- rozpietość przedziału z medianą
\(\displaystyle{ n_{0}}\) - liczebność przedziału z medianą
w twoim przypadku przy tych szczątkowych danych to bedzie:
\(\displaystyle{ Me = 8 + ( \frac{N}{2} - n_{icum}) \cdot \frac{4}{n_{0}}}\)
resztę brakujacych danych musisz wstawić sama z tresci zadania i wykonując proste obliczenia dojdziesz do wyniku.
przyblizona wartośc mediany z przedziału ?
no mniej wiecej rozumiem ale dalej nie wiem co podstawic wiec napisze cale zadanie:
oblicz przyblizona wartosc mediany nastepujacych danych:
wartość liczebność
<0,4) 2
<4,8) 5
<8,12) 7
<12,16) 2
<16,20> 1
oblicz przyblizona wartosc mediany nastepujacych danych:
wartość liczebność
<0,4) 2
<4,8) 5
<8,12) 7
<12,16) 2
<16,20> 1
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
przyblizona wartośc mediany z przedziału ?
Podstawiając twoje dane do wzoru otrzymujemyannnnna pisze:no mniej wiecej rozumiem ale dalej nie wiem co podstawic wiec napisze cale zadanie:
oblicz przyblizona wartosc mediany nastepujacych danych:
wartość liczebność
<0,4) 2
<4,8) 5
<8,12) 7
<12,16) 2
<16,20> 1
\(\displaystyle{ Me = 8 + ( \frac{17}{2} - 7) \cdot \frac{4}{7} = 8+( \frac{3}{2} \cdot \frac{4}{7}) = 8+ \frac{6}{7} = 8,86}\)
a skad masz wynik ten wynik 8,43. Aby go osiągnąć liczebnośc powinna wynosić 15,5 lub liczebnośc skumulowana poprzedzajaca przedział z mediana 7,75 lub liczebność przedziału z medianą 13,95
przyblizona wartośc mediany z przedziału ?
taki wynik jest w odpowiedziach ze zbioru zadan ale zawsze jakies bledy sie zdarzaja.. dzieki za pomoc w kazdym razie
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy