zmiena losowa ciagla problem

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
silverr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2009, o 09:46
Płeć: Mężczyzna

zmiena losowa ciagla problem

Post autor: silverr »

\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} 0\quad x\leqslant0\\ \frac{1}{2} x\quad 0<x\leqslant1\\ \frac{1}{6}( 4-x)\quad 1<x\leqslant4\\0\quad x>4\end{cases}}\)

Mamy dana gęstość z której muszę wyznaczyc wyznaczyć dystrybuante EX, \(\displaystyle{ D^{2}X}\), Mo, Me. Przykład bardzo podobny do https://matematyka.pl/109589.htm i podobnie staralem sie go wyliczyć, ale dalej byly jakieś błedy. Dlatego mam prosbę czy mógłby ktoś go wyliczyć w podobny sposób jak to zrobiliście "1ucky'emu"? Bede bardzo wdzieczny
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

zmiena losowa ciagla problem

Post autor: sushi »

to napisz tutaj to zobacze gdzie masz bład w obliczeniach
silverr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2009, o 09:46
Płeć: Mężczyzna

zmiena losowa ciagla problem

Post autor: silverr »

ja to miałem na ostatnim sprawdzanie i nie mam przy sobie obliczen. Dlatego chce zobaczyć jak ktoś inny to liczy, by wyłapać co zle zrobilem
ODPOWIEDZ