ufności dla średniej , współczynnik korelacji i współczynnik

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
skarbus1407
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta

ufności dla średniej , współczynnik korelacji i współczynnik

Post autor: skarbus1407 »

. Badano, czy istnieje zależność między stażem pracy pracowników zakładu A (X - w latach) a ich wydajnością (Y - liczba sztuk wyrobów wyprodukowanych w ciągu dnia). Dla wylosowanych 8 osób otrzymano następujące wyniki:
xi = 32, yi = 640, xi2 = 204, yi2 = 84075, xiyi = 3900.
a) jak zależy wydajność od stażu pracy pracowników? - zinterpretować współczynnik korelacji i współczynnik regresji i napisać odpowiednią prostą regresji.
b) wyznaczyć 95% przedziału ufności dla średniej wydajności pracowników zakładu A.
ODPOWIEDZ