Oblicz średnia wynikow przedstawionych nastepujacymi szeregami rozdzielczymi:
wartosc liczebosc
<10,20) 3
<20,30) 5
<30,40) 7
<40,50) 4
obliczanie sredniej wynikow
- Morusek
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 29 razy
obliczanie sredniej wynikow
Wyznaczasz środki tych przedziałów i mnożysz je przez liczebność. Sumujesz to wszystko i dzielisz przez całą liczebność (czyli 19).
Czyli mamy: \(\displaystyle{ \frac{15 \cdot 3 + 25 \cdot 5 + 35 \cdot 7 + 45 \cdot 4}{3+5+7+4} = \frac{595}{19} \approx 31,32}\)
Idea jest dobrze. Mogą być błędy w rachunkach bo już jest dość późno.
Pzdr
Czyli mamy: \(\displaystyle{ \frac{15 \cdot 3 + 25 \cdot 5 + 35 \cdot 7 + 45 \cdot 4}{3+5+7+4} = \frac{595}{19} \approx 31,32}\)
Idea jest dobrze. Mogą być błędy w rachunkach bo już jest dość późno.
Pzdr