W pewnej szkole średniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.Takie wyszło zestawienie ocen :
Liczba uczniów: Ocena:
10 1
30 2
80 3
30 4
25 5
5 6
Oblicz wariancję i odchylenia standardowe otrzymanych ocen z dokładnością do 0,01.
Oblicz ilu uczniów otrzymało ocenę wyższą od średniej.
Podaj medianę i dominantę ocen.
Oceny z matematyki
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oceny z matematyki
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcccl}grudzio pisze:W pewnej szkole średniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.Takie wyszło zestawienie ocen :
Liczba uczniów: Ocena:
10 1
30 2
80 3
30 4
25 5
5 6
Oblicz wariancję i odchylenia standardowe otrzymanych ocen z dokładnością do 0,01.
Oblicz ilu uczniów otrzymało ocenę wyższą od średniej.
Podaj medianę i dominantę ocen.
x_{i} & n_{i} & n_{icum} & x_{i} n_{i} & (x_{i} - sr.)^2 \cdot n_{i} \\
1 & 10 & 10 & 10 & 50,625 \\
2 & 30 & 40 & 60 & 93,75 \\
3 & 80 & 120 & 240 & 15,00 \\
4 & 30 & 150 & 120 & 67,50 \\
5 & 25 & 175 & 125 & 382,8125 \\
6 & 5 & 180 & 30 & 226,875 \\
\sum & 180 & - & 585 & 836,5625
\end{tabular}}\)
średnia
\(\displaystyle{ sr = \frac{ \sum x_{i} \cdot n_{i} }{N} = \frac{585}{180} = 3,25}\)
wariancja
\(\displaystyle{ s^2(x) = \frac{ \sum (x_{i} - sr)^2n_{i} }{N} = \frac{836,5625}{585} = 1,43}\)
odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ s(x) = \sqrt{s^2(x)} = \sqrt{1,43} = 1,20}\)
Mediana
\(\displaystyle{ M_{Me} = \frac{N+1}{2}= \frac{181}{2}=90,5 \Rightarrow Me = 3}\)
Dominanta (najczęściej wyystepujaca)
\(\displaystyle{ D=3}\)
Oceny z matematyki
Oblicz mediane i odchylenia standardowe
WARTOŚĆ LICZEBNOŚĆ
[-15, -9) 10
[-9, -3) 6
[-3, 3) 2
[3, 9) 5
[9, 1) 9
POMOCY!!!!!!!
WARTOŚĆ LICZEBNOŚĆ
[-15, -9) 10
[-9, -3) 6
[-3, 3) 2
[3, 9) 5
[9, 1) 9
POMOCY!!!!!!!