Stała A i wartość oczekiwana.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
1987grzesiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 kwie 2007, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Stała A i wartość oczekiwana.

Post autor: 1987grzesiek »

Gęstość zmiennej losowej X wyraża się wzorem :
g(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 2e^{-Ax}, x \ge 0 \\0, x<0\end{cases}}\)

Obliczyć stałą A oraz wyznaczyć wartość oczekiwaną .

W jaki sposób wyliczyć stałą A ? Prosiłbym o pomoc. Jak się do tego zabrać.
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 92 razy

Stała A i wartość oczekiwana.

Post autor: sigma_algebra1 »

Nietrudno zauważyć , że bedzie to rozkład wykładniczy.

Wskazówka: g(x) jest gęstością , więc \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } g(x)dx = 1}\)
ODPOWIEDZ