STM, dziwne zadanie. Hipotezy nieparametryczne? korelacja?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Celebes87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
Podziękował: 4 razy

STM, dziwne zadanie. Hipotezy nieparametryczne? korelacja?

Post autor: Celebes87 »

Witam. Jutro mam egzamin z STM i znalazłem takie dziwne zadanko z lat poprzednich. Niestety nie mam pojecia od czego zaczac w ogole, cos mi się wydaje, ze nawet tego nie przerabiałem. Jeżeli ktos jest w stanie powiedziec z czego to liczyc to będę wdzieczny.

Zad. Prawdopodobienstwo teoretyczne pk wystapienia k bledow na stronie książki wynosza odpowiednio: p0 = 0,237, p1 = 0,3, p2 = 0,228, p3 = 0,235. Sprawdzono niezależnie wybrane 50 stron. Na 15 stronach nie było zadnych bledow, na 19 wystawil jeden blad, na 14 stronach po 2 bledy, a na pozostałych stronach wystąpiły 3 bledy. Czy na poziomie istotności 0,05 można uważać, ze teoria poprawnie opisuje rozklad liczby bledow na stronie? Sformułować odpowiednia hipoteze. (Zastosowac test chi-kwadrat).

Gdyby ktos był zainteresowany rozwiązaniem tego to również zapraszam
Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Pozdr.
ODPOWIEDZ