Średnia wieku, wiek dominujący, zróżnicowanie szeregu.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Brando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna

Średnia wieku, wiek dominujący, zróżnicowanie szeregu.

Post autor: Brando »

A wiec mam takie zadanie:

Strukture wieku osób trenujących w klubie sportowym A przedstawia następujący szereg statystyczny:
Jaka jest średnia wieku, wiek dominujący (podac interpretację graficzną) i zróżnicowanie tego szeregu?


Średnia wieku 70 osób trenujących w klubie B wynosi 25,3 lat a współczynnik zmienności wieku dla tych osób to 11%. Jaki jest średni wiek i ogólny wspołczynnik zmienności wszystkich trenujących w klubach A i B?

Domyslam sie ze jest to bardzo proste zadanie, ale nie wiem jak je zrobic ;/ Jesli ktos mógłby mi krok po kroku opowiedzieć jak to się robi to uratowałby mi życie ^^

@EDIT

Gdyby ktoś miał ochote powiedzieć mi jak to zrobić (lub pomóc mi to zrozumieć) to zapraszam na gg/skype
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Średnia wieku, wiek dominujący, zróżnicowanie szeregu.

Post autor: Mersenne »

Masz dany szereg rozdzielczy przedziałowy.

\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{19\cdot 6+21\cdot 10+24\cdot 22+27\cdot 18+29\cdot 14+31\cdot 10}{80}}\)

\(\displaystyle{ \overline{x}=25,675}\)

Odp.: Średnia wieku osób trenujących w klubie A wynosi \(\displaystyle{ 25,7}\) lat.

Dominanta:

\(\displaystyle{ D=x_{0d}+\frac{n_{d}-n_{d-1}}{(n_{d}-n_{d-1})+(n_{d}-n_{d+1})}\cdot h_{d}}\)

\(\displaystyle{ x_{0d}}\)- dolna granica przedziału, w którym znajduje się dominanta

\(\displaystyle{ n_{d-1},n_{d},n_{d+1}}\)- odpowiednio liczebność przedziału poprzedniego, przedziału dominanty, przedziału następnego

\(\displaystyle{ D=22+\frac{22-10}{(22-10)+(22-18)}\cdot 4}\)

\(\displaystyle{ D=25}\)

Odp.: Dominującym wiekiem jest \(\displaystyle{ 25}\) lat.

Miary zróżnicowania:

wariancja: \(\displaystyle{ s^{2}=12,71938}\)

odchylenie standardowe: \(\displaystyle{ s=3,566423}\)

Odp.: Wiek osób trenujących w klubie A odchyla się średnio in plus/in minus o \(\displaystyle{ 3,57}\) lat od poziomu przeciętnego.

Klub B:

\(\displaystyle{ N=70}\)- liczebność ogółu

\(\displaystyle{ \overline{x}=25,3}\)- średnia wieku osób trenujących w klubie B

\(\displaystyle{ V=11 \%}\)- współczynnik zmienności (względna miara zróżnicowania)

\(\displaystyle{ V=\frac{s}{\overline{x}}}\)

\(\displaystyle{ s=2,783}\)- odchylenie standardowe wieku trenujących w klubie B

Poczytaj o szeregu rozdzielczym przedziałowym.
tailslide
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 sie 2009, o 13:52
Płeć: Mężczyzna

Średnia wieku, wiek dominujący, zróżnicowanie szeregu.

Post autor: tailslide »

Możesz mi wyjaśnić jak liczysz wariancję ? Bo ja licze całkiem inaczej (metoda kodowej punktacji U) FU=-54 FU^2=198
Gu^2=198/80-(-54/80)^2=2.475-0.455625=2.019375
Gu^2=4^2*2.019375=32.31
wariancja: pierwiastek32.31=5.684
st. odchylenie: Gu=5.684
Można też tak policzyć.
pierwiastek2.019375=1.4210471
i*Gu=4*1.4210471=5.685
st. odchylenie: 5.685

mam takie pytanie czy wartość średnia(arytmetyczna) dla U ma taki wynik: 4*-54/80+22=24.7 i*FU/F+R
Chciałbym wiedzieć jak powstała twoja wariancja.

-- 4 wrz 2009, o 15:11 --

nikt tu nie umie takich prostych rzeczy, tylko bym chcał wiedzieć dlaczego tu wariancja jest równa 12.71938
ODPOWIEDZ