Kwantyle

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Kwantyle

Post autor: Mersenne »

Następujące dane informują o liczbie ofert napływających dziennie do rządu pewnego rozwijającego się kraju od firm chcących wygrać przetarg na budowę urządzeń w nowym porcie:

\(\displaystyle{ 2,3,2,4,3,5,1,1,6,4,7,2,5,1,6}\).

Znajdź kwartyle, odstęp międzykwartylowy oraz \(\displaystyle{ 60}\)-ty percentyl.

\(\displaystyle{ x_{i}}\)(realizacje zmiennej): \(\displaystyle{ 1\quad 2\quad 3\quad 4\quad 5\quad 6\quad 7}\)

\(\displaystyle{ n_{i}}\) (liczebność zmiennej): \(\displaystyle{ 3 \quad 3 \quad 2\quad 2\quad 2\quad 2\quad 1}\)

\(\displaystyle{ N=15}\)- liczebność ogółu

\(\displaystyle{ Q_{0,25}=x_{([0,25\cdot 15]+1)}=x_{4}=2}\)

\(\displaystyle{ M_{e}=x_{\frac{15+1}{2}}=x_{8}=3}\)

\(\displaystyle{ Q_{0,75}=x_{([0,75\cdot 15]+1)}=x_{12}=5}\)

Rozstęp międzykwartylowy:

\(\displaystyle{ I=Q_{3}-Q_{1}}\)

\(\displaystyle{ I=5-2=3}\)

Obliczam \(\displaystyle{ 60}\)-ty percentyl:

\(\displaystyle{ 16\cdot \frac{60}{100}=9,6}\)- miejsce percentyla

Zatem \(\displaystyle{ 60}\)-ty percentyl jest równy \(\displaystyle{ 4}\).

Proszę o sprawdzenie.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Kwantyle

Post autor: soku11 »

Wszystko ok. Tylko nie wiem co to percentyl, wiec na ten temat sie nei wypowiadam... Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ