Test zgodności chi-kwadrat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Test zgodności chi-kwadrat

Post autor: Mersenne »

Rozkład z próby występowania stopni z egzaminu \(\displaystyle{ 120}\) studentów jest następujący:

Stopnie:\(\displaystyle{ 2 \quad 3 \quad 4\quad 5}\)

Lb. studentów: \(\displaystyle{ 37 \quad 23\quad 24\quad 36}\)

Testujemy hipotezę o równomierności rozkładu występowania stopni.

\(\displaystyle{ H_{0}:}\) zdobycie na egzaminie każdej z czterech ocen jest tak samo możliwe, tj. prawdopodobieństwa dostania którejkolwiek z czterech ocen są równe \(\displaystyle{ \left(p_{1}=p_{2}=p_{3}=p_{4}=\frac{1}{4}\right)}\)

\(\displaystyle{ H_{1}:}\) nie wszystkie prawdopodobieństwa dostania każdej z czterech ocen są tak samo równe

Wartość statystyki chi-kwadrat:

\(\displaystyle{ \chi^{2}= \sum_{i=1}^{k} \frac{(O_{i}-E_{i})^{2}}{E_{i}}}\)

U nas mamy:
\(\displaystyle{ E_{1}=E_{2}=E_{3}=E_{4}=120\cdot 0,25=30}\)

\(\displaystyle{ \chi^{2}=\frac{(37-30)^{2}}{30}+\frac{(23-30)^{2}}{30}+\frac{(24-30)^{2}}{30}+\frac{(36-30)^{2}}{30}=5,67}\)- wartość statystyki (sprawdzianu)

\(\displaystyle{ k-r-1}\)- lb. stopni swobody

U nas mamy:

\(\displaystyle{ 4-1=3}\) stopnie swobody

Chodzi mi o spr. tej części. Dziękuję.
ODPOWIEDZ