Korzystanie z tablicy t-Studenta

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
estymator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2009, o 11:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Korzystanie z tablicy t-Studenta

Post autor: estymator »

Mam zadanie z 10 losowo wybranymi elementami. Rozkład jest N(u,sigma) o nieznanych parametrach. Na podstawie tej próbki mam wyznaczyć 95%-ową realizację przedziału ufności dla nieznanej wartości przeciętnej "u" badanej cechy.

Jeśli próbka ma 10 elementów, to jest 9 stopni swobody. Ale jakie jest "alfa".
Robiłem tak:
1-alfa/2=95 ---> alfa=0,1
ale w rozwiązaniu jest odczytana wartość z tablicy 2,26, co odpowiada alfa=0,5
Dlaczego?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Korzystanie z tablicy t-Studenta

Post autor: scyth »

estymator pisze:1-alfa/2=95 ---> alfa=0,1
tak zawsze liczysz?
Popatrz uważnie do tablic, np. tu:
... t-Studenta
Jest napisane:
obszar krytyczny dwustronny, α = 0,05
i dla 9ss masz 2,26
estymator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2009, o 11:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Korzystanie z tablicy t-Studenta

Post autor: estymator »

ale dlaczego 0,975 a nie 0,95
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Korzystanie z tablicy t-Studenta

Post autor: scyth »

Ponieważ jest to obustronny przedział ufności, 0,025 na lewy i 0,025 na prawy ogon.
ODPOWIEDZ