Zadanie dla znajomego z psychologii, prosze chociazby o krotkie ukierunkowanie na rozwiazanie.
Za pomocą testu \(\displaystyle{ \mbox{Ch}i^2}\) sprawdź czy rodzaj uprawianej dyscypliny sportowej może mieć wpływ na poziom metafizycznej i globalnej jakości życia. Jeżeli zależność jest istotna obliczyć współczynnik V Kramera, zinterpretować jego siłę oraz określić na czym zależność polega.
a) dane dotyczące metafizycznej jakości życia
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc} & niskie & wysokie\\joga&5&16\\fitness&10&12\\niecwiczacy&16&9\end{array}\right|}\)
b) dane dotyczące globalnej jakości życia
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc} & niskie & wysokie\\joga&6&14\\fitness&6&15\\niecwiczacy&19&3\end{array}\right|}\)