czesc
mam male pytanie bo nie moge do tego dojsc aby mialo jakis sens jest to przykladpowe zadanie ktore mam miec na egzaminie
pozyczka - loan 30 000 PV
czas 5 lat gdzie czas musi byc w odniesieniu miesiecznym czyli 60 miesiecy
oprocentowanie - interest rate - 0.7% month miesiecznie
PV - 30 000
r - 0.7 % - gdzie powino to byc zamienione przy obliczeniach na 0.007
a - niema znaczenia
co sie dzieje z minusowa potego -60 ?
jakie bedzie rozwiazanie ?
jaka droga ?
wzor jest nastepujacy
PV = A { 1-(1+r)*-60 ( do minus 60 potegi) przepraszam z gory za styl przedstawienia wzoru
------------
r
\(\displaystyle{ PV=A \left( \frac{1-(1+r)^{-60}}{r} \right)}\)
matematyka finansowa uczelnia zagraniczana zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 sty 2009, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
matematyka finansowa uczelnia zagraniczana zadanie
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, o 22:35 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: to pierwszy twój post, dlatego Ci pomagam. Zapoznaj się z LaTeXem, bo inaczej posty wylądują w koszu a Ty dostaniesz ostrzeżenie. Jeśli źle zgadłem wzór - popraw.
Powód: to pierwszy twój post, dlatego Ci pomagam. Zapoznaj się z LaTeXem, bo inaczej posty wylądują w koszu a Ty dostaniesz ostrzeżenie. Jeśli źle zgadłem wzór - popraw.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 9 razy
matematyka finansowa uczelnia zagraniczana zadanie
chodzi ci ile to jest \(\displaystyle{ x ^{-60}}\)? to jest \(\displaystyle{ (\frac{1}{x}) ^{60}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 sty 2009, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
matematyka finansowa uczelnia zagraniczana zadanie
wszystko super bea-tko
lecz czy dal by ktos rade zastosowac to i rozwiazac zadanie abym mogl ruszyc do przodu i pojac zasade
pozdrawiam
wojtek
lecz czy dal by ktos rade zastosowac to i rozwiazac zadanie abym mogl ruszyc do przodu i pojac zasade
pozdrawiam
wojtek
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 9 razy
matematyka finansowa uczelnia zagraniczana zadanie
bardzo chetnie spróbuję pomóc ale przedstaw wzor za pomocą LaTeX bo niebardzo wiem o co w nim chodzi...
jeśli wzór wygląda tak \(\displaystyle{ PV=A[1-(1+r)^{-60}]}\)to
\(\displaystyle{ A= \frac{PV}{1-(1+r)^{-60}}}\)
podstaw liczby wklep na kalkulator i tyle....
jeśli wzór wygląda tak \(\displaystyle{ PV=A[1-(1+r)^{-60}]}\)to
\(\displaystyle{ A= \frac{PV}{1-(1+r)^{-60}}}\)
podstaw liczby wklep na kalkulator i tyle....