Niech \(\displaystyle{ X=(X_1,...,X_n), (n >1)}\) będzie próbą z populacji w której cecha X ma rozkład:
\(\displaystyle{ P\{X=1\}= \theta^2, P\{X=2\}= 2\theta(1- \theta), P\{X=3\}= (1- \theta)^2, \theta \in (0,1)}\).
Wyznaczyć estymator parametru \(\displaystyle{ \theta}\) metodą momentów oraz metodą podstawiania częstości.
O obu metodach mam tylko teoretyczne pojęcie, żadnego praktycznego...
metoda momentów
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
metoda momentów
Jeśli chodzi o metodę momentów, to wystarczy średnią z próby przyrównać do wartości oczekiwanej tej zmiennej losowej i wyznaczyć parametr.
Tej drugiej metody niestety nie znam. Jeśli jesteś w stanie przybliżyć teorię, to możemy wspólnie to rozwiązać.
Tej drugiej metody niestety nie znam. Jeśli jesteś w stanie przybliżyć teorię, to możemy wspólnie to rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 18 sty 2009, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
metoda momentów
W takim razie odpowiedzią w metodzie momentów będzie \(\displaystyle{ \theta = - \frac{1}{2}(EX-3)}\)?
Z metody podstawiania przez części wiem tyle, że ma istnieć funkcja \(\displaystyle{ \varphi}\) taka, że \(\displaystyle{ \theta = \varphi (F_\theta)}\). Jest to dość okrojona "definicja", jednak czy mam z nie rozumieć że mam wziąć dystrybuantę F dla mojego rozkładu i nałożyć na nią jakąkolwiek funkcję, tak aby całość była równa \(\displaystyle{ \theta}\)?
Z metody podstawiania przez części wiem tyle, że ma istnieć funkcja \(\displaystyle{ \varphi}\) taka, że \(\displaystyle{ \theta = \varphi (F_\theta)}\). Jest to dość okrojona "definicja", jednak czy mam z nie rozumieć że mam wziąć dystrybuantę F dla mojego rozkładu i nałożyć na nią jakąkolwiek funkcję, tak aby całość była równa \(\displaystyle{ \theta}\)?