Na oddziale kardiologicznym
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
Na oddziale kardiologicznym
Na oddziale kardiologicznym pewnego szpitala wylosowano próbę złożoną z 21 pacjętów, którym zmierzono tętno o godz. 17.00 . Wyniki tych pomiarów były podstawą do okreslenia przecietnego tętna w próbie i jego wariancji : X = 80, \(\displaystyle{ S^2(X)=400}\). Zbadać na poziomie istotności alfa = 0,001 hipotezę, że pacjenci oddziału należa do populacji o srednim pulsie równym 72 uderzenia na minutę.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
Na oddziale kardiologicznym
Zakładamy hipotezę zerową \(\displaystyle{ H_0: m=m_0}\), gdzie \(\displaystyle{ m_0=72}\)
Wobec hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ H_1: m\neq m_0}\)
Konstruujemy statystykę testową :
\(\displaystyle{ t=\frac{\bar{x}-m_0}{s}\cdot \sqrt{n-1}=\frac{80-72}{20}\sqrt{20}=1,79}\)
Badamy wartość graniczną \(\displaystyle{ t_{\alpha}}\) z tablic rozkładu t-Studenta dla prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ \alpha}\) z \(\displaystyle{ n-1}\) stopniami swobody.
\(\displaystyle{ t_{0,001 , 20} = 3,85}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ t<t_{\alpha}}\) zatem nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy \(\displaystyle{ H_0}\)
Wobec hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ H_1: m\neq m_0}\)
Konstruujemy statystykę testową :
\(\displaystyle{ t=\frac{\bar{x}-m_0}{s}\cdot \sqrt{n-1}=\frac{80-72}{20}\sqrt{20}=1,79}\)
Badamy wartość graniczną \(\displaystyle{ t_{\alpha}}\) z tablic rozkładu t-Studenta dla prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ \alpha}\) z \(\displaystyle{ n-1}\) stopniami swobody.
\(\displaystyle{ t_{0,001 , 20} = 3,85}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ t<t_{\alpha}}\) zatem nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy \(\displaystyle{ H_0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
Na oddziale kardiologicznym
Z moich wiadomości (a nie są one przesadnie duże niestety ) wynika że tak, na poziomie istotności 0,001 nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy głoszącej, że pacjenci oddziału należą do populacji o średnim pulsie równym 72 (przy czym nie ma tu informacji o przyjęciu tej hipotezy).