Wariancja przy rzucie kostką

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Ziomek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

Wariancja przy rzucie kostką

Post autor: Ziomek90 »

Witam!
Mam zadanie:

Rzucono 720 razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że liczba wyrzuconych czwórek będzie zawarta w granicach od 100 do 150?

Wiem, że trzeba to policzyć z rozkładu normalnego, zestandaryzować zmienną losową:


\(\displaystyle{ \frac{100-E(x)}{sigma} < \frac{X-E(x)}{sigma}< \frac{150-E(x)}{sigma}}\)

E(x)=1/6*720=120,
tylko jak wyznaczyć sigmę? (z odpowiedzi wiem, że sigma ma wynosić 10 )

Z góry wielkie dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wariancja przy rzucie kostką

Post autor: scyth »

sigma to odchylenie standardowe, i nie ma wynosić 10.
ODPOWIEDZ