w wyniku obserwacji otrzymano dane 1,3,5,5,5,3,1,3,3,4,1,3,4,5,4,3,1,4,1,5,
a) zapisz dane w postaci szeregu rozdzielczego
b) podaj rozklad zmiennej losowej ( wartosci cechy)
c) przedstaw dane za pomocą diagramu kolowego
najbardziej chodzi mi o podpunkt b sad.gif
rozklad zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznan
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
rozklad zmiennej losowej
a) szereg rozdzielczy: wartości cechy / liczebność
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c}
x_i& 1&3&4&5\\ \hline
n_i&5&6&4&5 \\
\end{array}}\)
b) rozkład: wartości cechy / prawdopodobieństwo (częstość wystąpienia)
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c}
x_i& 1&3&4&5\\ \hline
p_i&\frac{5}{20}&\frac{6}{20}&\frac{4}{20}&\frac{5}{20} \\
\end{array}}\)
c) wykres kołowy - trzeba policzyć miary kątów zaznaczanych na wykresie:
\(\displaystyle{ \frac{5}{20} \cdot 360^{0}, \ \frac{6}{20} \cdot 360^{0}, \ \frac{4}{20} \cdot 360^{0}}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c}
x_i& 1&3&4&5\\ \hline
n_i&5&6&4&5 \\
\end{array}}\)
b) rozkład: wartości cechy / prawdopodobieństwo (częstość wystąpienia)
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c}
x_i& 1&3&4&5\\ \hline
p_i&\frac{5}{20}&\frac{6}{20}&\frac{4}{20}&\frac{5}{20} \\
\end{array}}\)
c) wykres kołowy - trzeba policzyć miary kątów zaznaczanych na wykresie:
\(\displaystyle{ \frac{5}{20} \cdot 360^{0}, \ \frac{6}{20} \cdot 360^{0}, \ \frac{4}{20} \cdot 360^{0}}\)