Rozkład wyników

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Rozkład wyników

Post autor: Mersenne »

Rozkład wyników testu psychologicznego jest rozkładem normalnym \(\displaystyle{ N(80,10)}\). Ilu spośród badanych \(\displaystyle{ 500}\) studentów uzyskało co najmniej \(\displaystyle{ 100}\) punktów?

Dane:

\(\displaystyle{ m=80}\)

\(\displaystyle{ \delta=10}\)

\(\displaystyle{ X N(80,10)}\)

\(\displaystyle{ n=500}\)

\(\displaystyle{ P(X q 100)=P\left(\frac{X-80}{10}\geq \frac{100-80}{10}\right)=P(U\geq 2)=1-P(U 500=11,4}\)

Odp.: \(\displaystyle{ 12}\) studentów spośród badanych \(\displaystyle{ 500}\) uzyskało co najmniej \(\displaystyle{ 100}\) punktów.

Proszę o sprawdzenie. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Rozkład wyników

Post autor: Emiel Regis »

Dlaczego dwunastu a nie jedenastu: >

Tak to okej, choć po raz kolejny zwróce uwage na to ze pytania w zadaniach ktore robisz są wg mnie mocno źle sformułowane.

Liczba osób jakie zdadzą egzamin jest zmienną losową. To co policzylaś to jej wartosc oczekiwaną. Zapewne o to chodzilo autorowi jednak powinien to wyrazniej napisac.
ODPOWIEDZ