rzucamy 2 razy kostką.
A-suma oczek wieszka od 7,
B-iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
a). okresl zbior zdarzen elementarnych tego doswiadczenia,
b). wypisz zdarzenia A, B, A\B, \(\displaystyle{ A \subset B}\) , B' ,
c) oblicz P(A), P(B)
kostka
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
kostka
c)
wypisujesz możliwości gdy suma wieksza od 7(ja naliczyłem ich 9)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{9}{36}}\)
iloczyn nieparzysty, gdy na jednej kostce wynik parzysty a na drugiej nieparzysty(chyba 18 możliwości
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{18}{36}}\)
wypisujesz możliwości gdy suma wieksza od 7(ja naliczyłem ich 9)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{9}{36}}\)
iloczyn nieparzysty, gdy na jednej kostce wynik parzysty a na drugiej nieparzysty(chyba 18 możliwości
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{18}{36}}\)