Są trzy urny. W każdej z nich jest 6. czarnych i 4. białe kule. Losujemy z 1. urny jedną kulę i wrzucamy ją do 2. urny. Następnie losujemy z 2. urny jedną kulę i wrzucamy ją do 3. urny. Znajdź prawdopodobieństwo, że losowo wybrana kula z 3. urny będzie biała.
3 urny....
3 urny....
Witam, Mam do rozwiązania takie zadanie. Gdyby ktoś mógł pomóc będę wdzięczny.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
3 urny....
Cz>B>B prawd.: \(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{7}{11} \cdot \frac{7}{11}}\)
Cz>B>B prawd: \(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{4}{11} \cdot \frac{5}{11}}\)
B>Cz>B prawd: \(\displaystyle{ \frac{4}{10} \cdot \frac{6}{11} \cdot \frac{4}{11}}\)
B>B>B prawd: \(\displaystyle{ \frac{4}{10} \frac{5}{11} \frac{5}{11}}\)
po zsumowaniu otrzymasz wynik
Cz>B>B prawd: \(\displaystyle{ \frac{6}{10} \cdot \frac{4}{11} \cdot \frac{5}{11}}\)
B>Cz>B prawd: \(\displaystyle{ \frac{4}{10} \cdot \frac{6}{11} \cdot \frac{4}{11}}\)
B>B>B prawd: \(\displaystyle{ \frac{4}{10} \frac{5}{11} \frac{5}{11}}\)
po zsumowaniu otrzymasz wynik