O zdarzeniach losowych A , B wiadomo ze
\(\displaystyle{ P(A)=0,5
P(B)=0,3
P(A \cup B)=0,7}\)
ile wynosi Prawdopodobienstwo iloczynu zdarzen A i B ?
moggbly mi ktos to obrazowo wytlumaczyc ;d
pozdrawiam
prawdopodobienstwo iloczynu zdarzen A i B
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
prawdopodobienstwo iloczynu zdarzen A i B
\(\displaystyle{ P(A)=0,5 \ \ , \ \ P(B)=0,3 \ \ , \ \ P(A\cup B)=0,7 \\ \\ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B) \\ 0,7=0,5+0,3-P(A\cap B) \\ P(A\cap B)=0,5+0,3-0,7=0,1}\)