W sklepie było 6 odmian jabłek. Kazdy z 6 klientów kupił kg jablek. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia:
A-co najmniej 2 osoby kupiły jabłka tej samej odmiany
B- 3 osoby kupiły jabłka tej samej odmiany, a pozostałe 3 kupiły jabłka róznych odmian.
w sklepie
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 23:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Lokalizacja: Rytel
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 5 razy
w sklepie
mogę pomóc ci tylko z A bo na B nie mam pomysłu
\(\displaystyle{ \Omega= 6^{6}}\)
Zdarzenie A - co najmniej 2 osoby kupiły jabłka tej samej odmiany a zdarzenie przeciwne czyli A' - żadna osoba nie kupiła jabłka tej samej odmiany
\(\displaystyle{ A'=6!}\)
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{6!}{ 6^{6} } = \frac{5}{324}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')= 1 - \frac{5}{324}= \frac{319}{324}}\)
\(\displaystyle{ \Omega= 6^{6}}\)
Zdarzenie A - co najmniej 2 osoby kupiły jabłka tej samej odmiany a zdarzenie przeciwne czyli A' - żadna osoba nie kupiła jabłka tej samej odmiany
\(\displaystyle{ A'=6!}\)
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{6!}{ 6^{6} } = \frac{5}{324}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')= 1 - \frac{5}{324}= \frac{319}{324}}\)