7cyf liczba

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

7cyf liczba

Post autor: monpor7 »

Na kazdym z szeciennych klocków, które ma Tomek, zapisana jest jedna cyfra. Pewnego dnia T. ustawił w szereg 7 klocków, otrzymując liczbę 7-cyfrową. Po chwili z utworzonego szeregu wysunął wszystkie klocki z cyfrą 5. Wówczas cyfry na pozostałych klockach utworzyły liczbę 2010. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze otzrymana liczba 7-cyf. była:
a). wieksza od 5 000 000
b). podzielna przez 3
c). podzielna przez 5
d). podzielna przez 50.
Bibox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Lokalizacja: Rytel
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

7cyf liczba

Post autor: Bibox »

znam tylko odpowiedź na a)

Jest 7 klocków na których są mogą być tylko te liczby {2,0,1,0,5,5,5}

dlatego \(\displaystyle{ \Omega=7!}\)

liczba 7-cyfrowa jest większa wtedy gdy na pierwszym klocku będzie jedna z trzech "5" a na dalszych klockach cyfry będa permutować

dlatego \(\displaystyle{ A=3*6!}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3*6!}{7!}= \frac{3}{7}}\)
ODPOWIEDZ