Reklamy
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
Reklamy
po wiadomościach z kraju i ze swiata telewizja TVG na nadawać pięć reklam: trzy reklamy różnych proszków do prania oraz dwie reklamy różnych past do zębów. Kolejność nadawania reklam jest ustalona losowo. Oblicz prawdopodobienstwo, ze dwie reklamy produktów tegp samego rodzaju nie beda nadawane bezposrednio jedna o drugiej. wynik podaj w postaci ulamka zwyklego nieskracalnego.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Reklamy
liczba wszystkich możliwości:
za 1 razem wybieramy 1 reklamę z 5,
za 2 - 1 z 4,
za 3 - 1 z 3,
za 4 - 1 z 2,
za 5 - 1 z 1
liczba wszystkich możliwości: 5!
liczba zdarzeń sprzyjających - możliwa jest następująca konfiguracja reklam:
proszek-pasta-proszek-pasta-proszek
za 1 razem wybieramy proszek - 1 z 3,
za 2 razem - pastę - 1 z 2,
za 3 razem - proszek - 1 z 2,
za 4 razem - pastę - 1 z 1,
za 5 razem - proszek - 1 z 1,
liczba możliwości: 3!*2!
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3! 2!}{5!}=\frac{1}{10}}\)
za 1 razem wybieramy 1 reklamę z 5,
za 2 - 1 z 4,
za 3 - 1 z 3,
za 4 - 1 z 2,
za 5 - 1 z 1
liczba wszystkich możliwości: 5!
liczba zdarzeń sprzyjających - możliwa jest następująca konfiguracja reklam:
proszek-pasta-proszek-pasta-proszek
za 1 razem wybieramy proszek - 1 z 3,
za 2 razem - pastę - 1 z 2,
za 3 razem - proszek - 1 z 2,
za 4 razem - pastę - 1 z 1,
za 5 razem - proszek - 1 z 1,
liczba możliwości: 3!*2!
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3! 2!}{5!}=\frac{1}{10}}\)