losujemy 1 ucznia
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
losujemy 1 ucznia
w pewnym liceum sportowym klasa IIIA liczy 32 uczniów. 25% uczniów tej klasy trenuje rzut dyskiem, 50% trenuje pchniecie kulą, 12,5% - to i to. Z tej klasy losujemy 1 ucznia. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze wylosujemy ucznia który nic nie trenuje?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
losujemy 1 ucznia
a - trenuje rzut dyskiem: \(\displaystyle{ 32 25 =8}\)
b - trenuje pchniecie kulą:\(\displaystyle{ 32 50 =16}\)
c - to i to: \(\displaystyle{ 32 12,5 =4}\)
d - nic: \(\displaystyle{ 32-8-16-4=4}\)
dalej wiadomo \(\displaystyle{ P(d)= \frac{4}{32}}\) ...
b - trenuje pchniecie kulą:\(\displaystyle{ 32 50 =16}\)
c - to i to: \(\displaystyle{ 32 12,5 =4}\)
d - nic: \(\displaystyle{ 32-8-16-4=4}\)
dalej wiadomo \(\displaystyle{ P(d)= \frac{4}{32}}\) ...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
losujemy 1 ucznia
Moc omega=32 bo losujemy 1 osobę z 32
A- zdarzenie, że wylosujemu osobę która nic nie trenuje
Moc A=kombinacja 1z 4= 4
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{32} = \frac{1}{8}}\)
A- zdarzenie, że wylosujemu osobę która nic nie trenuje
Moc A=kombinacja 1z 4= 4
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{32} = \frac{1}{8}}\)
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
losujemy 1 ucznia
A - uczeń trenuje rzut dyskiem
B - uczeń trenuje pchnięcie kulą
\(\displaystyle{ P(A)=0,25}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,5}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,125}\)
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - uczeń trenuje to albo to
\(\displaystyle{ (A \cup B)'}\) - uczeń nic nie trenuje
\(\displaystyle{ P(A \cup B)'=1-P(A \cup B)=1-(P(A)+P(B)-P(A \cap B))=1-0,25-0,5+0,125=0,375}\)
osoba, która trenuje dysk i kulę jest także zaliczona do trenujących np. dysk, dlatego poprzednie wyniki są inne
nie jest powiedziane, że 25% trenuje tylko rzut dyskiem
inaczej:
to i to: 4
rzut dyskiem: 8
rzut tylko dyskiem: 8-4=4
pchnięcie kulą: 16
tylko pchnięcie kulą: 16-4=12
nic: 32-4-4-12=12
P(A)=12/32
B - uczeń trenuje pchnięcie kulą
\(\displaystyle{ P(A)=0,25}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,5}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,125}\)
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - uczeń trenuje to albo to
\(\displaystyle{ (A \cup B)'}\) - uczeń nic nie trenuje
\(\displaystyle{ P(A \cup B)'=1-P(A \cup B)=1-(P(A)+P(B)-P(A \cap B))=1-0,25-0,5+0,125=0,375}\)
osoba, która trenuje dysk i kulę jest także zaliczona do trenujących np. dysk, dlatego poprzednie wyniki są inne
nie jest powiedziane, że 25% trenuje tylko rzut dyskiem
inaczej:
to i to: 4
rzut dyskiem: 8
rzut tylko dyskiem: 8-4=4
pchnięcie kulą: 16
tylko pchnięcie kulą: 16-4=12
nic: 32-4-4-12=12
P(A)=12/32
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
losujemy 1 ucznia
No tak... zapomnijmy o tym co pisałem wyżej
8 osób rzuca dyskiem, 16 trenuje pchnięcie kulą a 4 osoby trenują i rzut i pchnięcie. Te 4 osoby są już uwzględnione w liczbie osób które trenują rzut dyskiem i w liczbie osób które trenują pchnięcie kulą - zostały one zatem dwa razy policzone.
Z powyższego wynika, że liczba osób które cokolwiek trenują wynosi 16+8-4=20
Osób które nic nie trenują jest 32-20=12 czyli prawdopodobieństwo wylosowania takiej osoby wynosi \(\displaystyle{ \frac{12}{32}=0,375}\)
Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam
8 osób rzuca dyskiem, 16 trenuje pchnięcie kulą a 4 osoby trenują i rzut i pchnięcie. Te 4 osoby są już uwzględnione w liczbie osób które trenują rzut dyskiem i w liczbie osób które trenują pchnięcie kulą - zostały one zatem dwa razy policzone.
Z powyższego wynika, że liczba osób które cokolwiek trenują wynosi 16+8-4=20
Osób które nic nie trenują jest 32-20=12 czyli prawdopodobieństwo wylosowania takiej osoby wynosi \(\displaystyle{ \frac{12}{32}=0,375}\)
Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam