prawdopodobieństwo zb. zad. kiełbasa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
biedroo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 31 gru 2008, o 12:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chojnice
Podziękował: 2 razy

prawdopodobieństwo zb. zad. kiełbasa

Post autor: biedroo »

z grupy 8 chopców i 4 dziewcząt wybrano losowo 5 osób. jakie jest prawdopodobieństwo, że stotunek liczby dziewcząt do liczby chłopców w tej grupie uległ zwiększeniu?

odp.\(\displaystyle{ \frac{14}{33}}\)
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

prawdopodobieństwo zb. zad. kiełbasa

Post autor: Goter »

Stosunek wynosi: 4:8 = 1/2
Jeśli pójdzie:
1 chł. 4 dz. to będzie 0:7 = 0
2 chł. 3 dz. to będzie 1:6 = 1/6
3 chł. 2 dz. to będzie 2:5 = 2/5
4 chł. 1 dz. to będzie 3:4 = 3/4
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

prawdopodobieństwo zb. zad. kiełbasa

Post autor: viruss3000 »

Troche nie rozumiem tego zadania. Ja bym je rozwiązał całkowicie na odwrót.
otóż:
1 chł. 4 dz. to będzie 4/7 > 1/2 <- zwiększył się
2 chł. 3 dz. to będzie 3/2 >1/2 <-zwiększył się
3 chł. 2 dz. to będzie 2/3 > 1/2 <-zwiększył się
4 chł. 1 dz. to będzie 1/4 <1/2
5 chł. 0 dz. to będzie 0/5 < 1/2

Może ktoś mi wytłumaczyć to zadanie ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

prawdopodobieństwo zb. zad. kiełbasa

Post autor: piasek101 »

Wcześniej było ok.

Licz stosunek tych co zostali - bo tu coś mieszasz.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

prawdopodobieństwo zb. zad. kiełbasa

Post autor: viruss3000 »

Już rozumem swój błąd ja liczyłęm stosunek tych wybranych
ODPOWIEDZ