Losowanie kul
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 31 gru 2008, o 05:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z polski
Losowanie kul
probuje zrozumiec prawdopodobienstwo... 4 kule 2 czarne i 2 biale losujemy 2, jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania a) jednej bialej b) conajmniej jednej bialej
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, o 07:59 przez pawian666, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Losowanie kul
narysuj drzewo - dwa losowania = dwa poziomy
1 poziom - (2białe, 2 czarne) - prawdopodobieństwo 2/4, 2/4
2 poziom - po wylosowaniu czarnej zostają (2 białe, 1 czarna) - prawdopodob 2/3, 1/3
2 poziom - po wylosowaniu białej zostaje (1 biała, 2 czarne) - prawdopodob 1/3, 2/3
a) A -wylosowanie jednej białej: (czarna, biała), (biała, czarna)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{4} \cdot \frac{2}{3}+\frac{2}{4} \cdot \frac{2}{3}}\)
b) B - przynajmniej 1 biała
B' - zdarzenie przeciwne - ani jedna biała = same czarne
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')=1-\frac{2}{4} \cdot \frac{1}{3}}\)
1 poziom - (2białe, 2 czarne) - prawdopodobieństwo 2/4, 2/4
2 poziom - po wylosowaniu czarnej zostają (2 białe, 1 czarna) - prawdopodob 2/3, 1/3
2 poziom - po wylosowaniu białej zostaje (1 biała, 2 czarne) - prawdopodob 1/3, 2/3
a) A -wylosowanie jednej białej: (czarna, biała), (biała, czarna)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{4} \cdot \frac{2}{3}+\frac{2}{4} \cdot \frac{2}{3}}\)
b) B - przynajmniej 1 biała
B' - zdarzenie przeciwne - ani jedna biała = same czarne
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')=1-\frac{2}{4} \cdot \frac{1}{3}}\)