Witam mam problem w rozwiązaniu takiego zadania. Prosiłbym nie tylko o rozwiązanie ale również o dokładne objaśnienie co jak i dlaczego.
Na pierwszej loterii jest 10 losów, w tym 1 wygrywający, a na drugiej 20 losów, w tym 2 wygrywające. Na której loterii szanse na wygraną są większe, jeśli kupujemy dwa losy.
Gdzie większe p-wo.
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Gdzie większe p-wo.
rysujesz sobie drzewko, no i na pierwszej loterii masz takie możliwości:
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}+ \frac{9}{10} \frac{1}{9}}\)
na drugiej takie:
\(\displaystyle{ \frac{2}{20}+ \frac{18}{20} \frac{2}{19}}\)
Wychodzi na to, że na I jest wieksze prawdopodobieństwo wygranej ;x
Nie wiem czy dobrze, tak sobie kminie ;p
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}+ \frac{9}{10} \frac{1}{9}}\)
na drugiej takie:
\(\displaystyle{ \frac{2}{20}+ \frac{18}{20} \frac{2}{19}}\)
Wychodzi na to, że na I jest wieksze prawdopodobieństwo wygranej ;x
Nie wiem czy dobrze, tak sobie kminie ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Gdzie większe p-wo.
Nie podoba mi się to.okon pisze:rysujesz sobie drzewko, no i na pierwszej loterii masz takie możliwości:
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}+ \frac{9}{10} \frac{1}{9}}\)
na drugiej takie:
\(\displaystyle{ \frac{2}{20}+ \frac{18}{20} \frac{2}{19}}\)
Wychodzi na to, że na I jest wieksze prawdopodobieństwo wygranej ;x
Nie wiem czy dobrze, tak sobie kminie ;p
C - kombinacje (wpiszę nawet te ,,niepotrzebne")
a)
\(\displaystyle{ \frac{C_1^1 C_9^1}{C_{10}^2}}\)
b)
\(\displaystyle{ 1-\frac{C_{18}^2 C_2^0}{C_{20}^2}}\) (tu z przeciwnego - brak wygranej).