Rzucono pięcioma kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ediith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2008, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sieradz

Rzucono pięcioma kostkami

Post autor: ediith »

Rzucono pięcioma kostkami. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) dokładnie na dwóch kostkach takiej samej liczby oczek (pary)
b) dokładnie na trzech kostkach takiej samej liczby oczek (trójki)
c) trójki i pary.

[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 13:26 ]
Już mam odp.

\(\displaystyle{ \Omega}\)=\(\displaystyle{ W^{5}_{6}}\)=\(\displaystyle{ 6^{5}}\)=7776

a)
A=\(\displaystyle{ C^{2}_{5}}\)*6*1*5*4*3=10*360=3600

P(A)=\(\displaystyle{ \frac{3600}{7776}}\)=\(\displaystyle{ \frac{25}{54}}\)

b)
B=\(\displaystyle{ C^{2}_{5}}\)*6*1*1*5*4=10*120=1200

P(B)=\(\displaystyle{ \frac{1200}{7776}}\)=\(\displaystyle{ \frac{25}{162}}\)

c)
C=\(\displaystyle{ C^{2}_{5}}\)*6*1*5*1*1=10*30=300

P(C)=\(\displaystyle{ \frac{300}{7776}}\)=\(\displaystyle{ \frac{25}{648}}\)
ODPOWIEDZ