losowanie liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
losowanie liczb
Dane są zbiory {1,2,3,4,5} i {1,2,3,4,5,6,7}. Z każdego z tych zbiorów wybieramy losowo po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo , że suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez 5.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
losowanie liczb
\(\displaystyle{ |\Omega| = 5*7 = 35}\)
Po kolei biorę wszystkie liczby z pierwszego zbioru i sprawdzam, ile liczb z drugiego zbioru "pasuje":
Np. dla jedynki pasuje tylko czwórka,
dla dwójki trójka
dla trójki dwójka i siódemka
itd
|A| = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7
P(A) = 7/35 = 1/5
Po kolei biorę wszystkie liczby z pierwszego zbioru i sprawdzam, ile liczb z drugiego zbioru "pasuje":
Np. dla jedynki pasuje tylko czwórka,
dla dwójki trójka
dla trójki dwójka i siódemka
itd
|A| = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7
P(A) = 7/35 = 1/5
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, o 15:17 przez Goter, łącznie zmieniany 2 razy.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
losowanie liczb
A - suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 5
wypiszę sobie wszystkie sprzyjające pary
\(\displaystyle{ A=\{(1,4),(2,3),(3,2),(3,7),(4,1),(4,6),(5,5)\} \newline
|A|=7\newline
|\Omega|=5\cdot 7=35\newline
\frac{7}{35}=\frac{1}{5}}\)
wypiszę sobie wszystkie sprzyjające pary
\(\displaystyle{ A=\{(1,4),(2,3),(3,2),(3,7),(4,1),(4,6),(5,5)\} \newline
|A|=7\newline
|\Omega|=5\cdot 7=35\newline
\frac{7}{35}=\frac{1}{5}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
losowanie liczb
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=5*7=42}\)
\(\displaystyle{ A=\{(1,4),(2,3),(3,2),(3,7),(4,1),(4,6),(5,5)\}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=7}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ A=\{(1,4),(2,3),(3,2),(3,7),(4,1),(4,6),(5,5)\}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=7}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5}}\)