Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry, na której dwóch ściankach są po 2 oczka , na trzech ściankach są po 3 oczka i na jednej-6 oczek. Sporządź drzewo ilustrujące doświadczenie, a następnie oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) w obu rzutach wypadnie parzysta liczba oczek
b) w drugim rzucie wypadnie więcej oczek niż w pierwszym.
Rzucamy dwa razy symetrczną kostką do gry...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Rzucamy dwa razy symetrczną kostką do gry...
prawdopodobieństwo wyrzucenia "2" - 2/6
prawdopodobieństwo wyrzucenia "3" - 3/6
prawdopodobieństwo wyrzucenia "6" - 1/6
dwa rzuty - drzewo 2-poziomowe
A - w obu rzutach wypadnie parzysta liczba oczek
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{6} \frac{2}{6}+ \frac{2}{6} \frac{1}{6} + \frac{1}{6} \frac{2}{6} + \frac{1}{6} \frac{1}{6}}\)
("2" i "2", "2" i "6", "6" i "2", "6" i "6")
B - w drugim rzucie więcej oczek niż w pierwszym
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{2}{6} \frac{3}{6} +\frac{2}{6} \frac{1}{6} + \frac{3}{6} \frac{1}{6}}\)
("2" i "3", "2" i "6", "3" i "6")
prawdopodobieństwo wyrzucenia "3" - 3/6
prawdopodobieństwo wyrzucenia "6" - 1/6
dwa rzuty - drzewo 2-poziomowe
A - w obu rzutach wypadnie parzysta liczba oczek
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{6} \frac{2}{6}+ \frac{2}{6} \frac{1}{6} + \frac{1}{6} \frac{2}{6} + \frac{1}{6} \frac{1}{6}}\)
("2" i "2", "2" i "6", "6" i "2", "6" i "6")
B - w drugim rzucie więcej oczek niż w pierwszym
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{2}{6} \frac{3}{6} +\frac{2}{6} \frac{1}{6} + \frac{3}{6} \frac{1}{6}}\)
("2" i "3", "2" i "6", "3" i "6")