Jak zmieni sie wzor Bayesa w prezkształconej wersji (taki jaki uczą w liceum) jesli oprocz \(\displaystyle{ B_{1}}\) i \(\displaystyle{ B_{2}}\), bedzie jeszcze \(\displaystyle{ b_{3}}\).
Zalozenia nie zmienia sie, tz. \(\displaystyle{ B_{1} \cup B_{2}B_{3}= \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ B_{1} \cap B_{2} \cap B_{3}=0}\)
czy bedzie w mianowniku dodatkowo \(\displaystyle{ .,..+ P(B_{3}) P(A/B_{3})}\) ? dzieki!
Wzór Bayesa dla 3 zdarzen
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wzór Bayesa dla 3 zdarzen
Uogólniony wzór Bayesa:
\(\displaystyle{ P(B_i|A)= \frac{P(A|B_i)P(B_i)}{P(A|B_1)P(B_1)+P(A|B_2)P(B_2)+...+P(A|B_n)P(B_n)}}\)
\(\displaystyle{ i=1,2,...,n}\)
\(\displaystyle{ P(B_i|A)= \frac{P(A|B_i)P(B_i)}{P(A|B_1)P(B_1)+P(A|B_2)P(B_2)+...+P(A|B_n)P(B_n)}}\)
\(\displaystyle{ i=1,2,...,n}\)