Przestawianie liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
Przestawianie liczb.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że przedstawiając w sposób losowy cyfry w liczbie 6574302, otrzymymy wielokrotnosc liczby 5.
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Przestawianie liczb.
Hmm, możnaby zastanowić się na początku, co z zerem, czy dopuszczamy np. ustawienie 0234756. Nie ma jakichś ograniczeń co do ilości cyfr otrzymanej liczby, więc takie ustawienie będziemy liczyć (jako liczbę 234756), w przeciwnym wypadku zmieni się tylko moc omegi, ale tok rozumowania będzie taki sam.
\(\displaystyle{ |\Omega|=7!}\)
Liczba będzie wielokrotnością 5, jeśli będzie kończyła się cyfrą 0 lub 5.
\(\displaystyle{ |A|=2 6!}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2 6!}{7!}=\frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|=7!}\)
Liczba będzie wielokrotnością 5, jeśli będzie kończyła się cyfrą 0 lub 5.
\(\displaystyle{ |A|=2 6!}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2 6!}{7!}=\frac{2}{7}}\)