Przestrzeń zdarzeń elementarnych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
saher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2008, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Przestrzeń zdarzeń elementarnych

Post autor: saher »

Witam,

chciałem dowiedzieć się jak zapisać przestrzeń zdarzeń elementarnych (w sensie omege) w następującym zadaniu:

Dwanaście drużyn piłkarskich, wśród których są drużyny A i B, podzielono losowo na dwie równe podgrupy I, II. Oblicz prawdopodobieństwo że wymienione drużyny znajda się w różnych podgrupach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Przestrzeń zdarzeń elementarnych

Post autor: enigm32 »

\(\displaystyle{ \Omega}\) - zbiór wszystkich wyników doswiadczenia polegającego na podziale drużyny na dwie równoliczne podgrupy I i II
\(\displaystyle{ |\Omega|= {12 \choose 6}}\)
saher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2008, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Przestrzeń zdarzeń elementarnych

Post autor: saher »

Niestety nie uściśliłem co miałem na myśli. Mi chodziło o taki zapis jak dajmy na to w takim zadaniu:
"Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następującego zdarzenia losowego: rzut dwiema kostkami sześciennymi"

\(\displaystyle{ \Omega = \{ \omega: \omega = (x_{1}, x_{2}) x_{1}, x_{2} \{1,2,...,6\}\}}\)

Tylko, że w zadaniu z drużynami mam z tym problem...
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Przestrzeń zdarzeń elementarnych

Post autor: enigm32 »

Taki opis, jak pokazałem na początku jest poprawny, jeśli chodzi o rozwiązywanie zadań z rachunku prawdop.
A w sposób, który masz na myśli, można różnie to przedstawić.
Musimy oznaczyć jakoś drużyny. Niech będą to np. kolejne liczby naturalne \(\displaystyle{ 1,2,3,...,12}\), wtedy możemy przykładowo zapisać:
\(\displaystyle{ \Omega= \{(\{a_1;a_2;...;a_6\} ; \{a_7;a_8;...;a_{12}\}): a_1;a_2;...;a_{12} \{1;2;3;...;12\} \bigwedge\limits_{i,j \{1;2;3;...;12\} }a_i a_j\}}\)
saher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2008, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Przestrzeń zdarzeń elementarnych

Post autor: saher »

Tak, właśnie o to mi chodziło. Bardzo dziekuję za pomoc.
ODPOWIEDZ