Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z urny, zawierającej pewną liczbę kul białych i czarnych, jest równe 5/19. Wynika stąd, że wszystkich kul w urnie (białych i czarnych) jest?
są 3 odp do tego zadania, więc która jest poprawna???
a) może być 15
b) musi być co najmniej 19
c) musi być więcej niż 20
jak to policzyć???
urna
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
urna
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {b \choose 1} }{ {b+c \choose 1} } = \frac{b}{b+c} = \frac{5}{19}}\)
Więc wynika z tego,że na pewno musi być 19 kul, więc poprawną odpowiedzią jest b, bo równie dobrze może być więcej niż 19 kul, np . 38 kul w tym 10 białych, wtedy po skróceniu otrzymujemy dokładnie to samo prawdopodobieństwo
Więc wynika z tego,że na pewno musi być 19 kul, więc poprawną odpowiedzią jest b, bo równie dobrze może być więcej niż 19 kul, np . 38 kul w tym 10 białych, wtedy po skróceniu otrzymujemy dokładnie to samo prawdopodobieństwo