Nauczycielka przedstawiła klasie do wyboru dwa warianty klasówki: albo trzeba rozwiązać przynajmniej dwa zadania spośród trzech podanych, albo przynajmniej trzy zadania z pięciu. Średnio uczniowie umieją rozwiązać 90% zadań, rozwiązanie zaś każdego zadania jest nie zależne od rozwiązania innego zadania. Który wariant jest korzystniejszy dla ucznia, aby zaliczyć klasówkę???
Odpowieć:Wariant drugi- trzeba rozwiązać przynajmniej 3 na pięć zadań.
Zadanie pochodzi ze zbioru Kłaczkowa, 7.283 - schemat Bernoulliego
schemat Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
schemat Bernoulliego
\(\displaystyle{ p(A)= {3 \choose 2}0,9^2 0,1^1+ {3 \choose 3}0,9^3 0,1^0=... \\ \\ p(B)= {5 \choose 3}0,9^3 0,1^2+ {5 \choose 4}0,9^4 0,1^1+{5 \choose 5}0,9^5 0,1^0=...}\)