talia z 54 kart.
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
talia z 54 kart.
Z talii 52 kart wylosowano dwie karty i nie oglądając ich włożono do drugiej talii i w ten sposób powstała talia złożona z 54 kart. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania asa z tak utworzonej talii kart
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
talia z 54 kart.
1) w tych 2 kartach nie ma asa
\(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 0} }{ {52 \choose 2}} \cdot \frac{ {4 \choose 1} }{ {54 \choose 1} }}\)
2) 1 As 1 inna:
\(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 1} {48 \choose 1} }{ {52 \choose 2}} \cdot \frac{ {5 \choose 1} }{ {54 \choose 1} }}\)
3) 2 As'y
\(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 2}}{ {52 \choose 2}} \cdot \frac{ {6 \choose 1} }{ {54 \choose 1} }}\)
P= 1) +2) + 3)
\(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 0} }{ {52 \choose 2}} \cdot \frac{ {4 \choose 1} }{ {54 \choose 1} }}\)
2) 1 As 1 inna:
\(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 1} {48 \choose 1} }{ {52 \choose 2}} \cdot \frac{ {5 \choose 1} }{ {54 \choose 1} }}\)
3) 2 As'y
\(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 2}}{ {52 \choose 2}} \cdot \frac{ {6 \choose 1} }{ {54 \choose 1} }}\)
P= 1) +2) + 3)