Proszę o pomoc, z góry dziękuję!!
1.W turnieju szachowym rozegranym systemem każdy z każdym dwóch uczestników po rozegraniu przez każdego z nich po 3 partie zrezygnowało z dalszej gry. Wobec tego rozegrano tylko 84 partie. Ilu było uczestników na początku turnieju?
2.Ile liczb czterocyfrowych większych od 2000 można utworzyć z cyfr 1,2,3,5,7,8 jeśli cyfry w liczbie nie powtarzają się.
3.Rzucamy jednocześnie kostką do gry oraz metalowy, krążkiem, na którego jednej stronie jest oczko a na drugiej nie ma oczek. Oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B gdzie A oznacza zdarzenie „suma wyrzuconych oczek nie jest większa od 3 „ zaś B zdarzenie „suma wyrzuconych oczek jest liczba parzystą”
4. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że w trzech rzutach symetryczną kostką do gry suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 6.
5. W sklepie są piłki w pięciu kolorach białym, niebieskim, czerwonym, fioletowym i zielonym. Troje dzieci kupiło po jednej piłce. Oblicz prawdopodobieństwo tego że kupione piłki były w kolorze białym, czerwonym i zielonym.
6.Dwunastoosobowa grupa studencka k której jest 7 kobiet, otrzymała 3 bilety do opery. Bilety rozdzielono drogą losowania. Oblicz prawdopodobieństwo tego że wśród posiadaczy biletów będą dokładnie dwie kobiety.
7.Rzucono raz czterema sześciennymi symetrycznymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia „ piątka wypadnie na dokładnie dwóch kostkach „
8.Ze zbioru 9 kul ponumerowanych liczbami 1,2,3,4,5,6,7,8,9 wylosowano bez zwracania dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i B jeśli A- iloczyn wylosowanych kul jest parzysty. B- suma numerów wylosowanych kul jest parzysta
9. Ile jest liczb trzycyfrowych, o różnych cyfrach większych od 325 i utworzonych z elementów zbioru Z = {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}?
Zadania o kostach, kulach, liczbach
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Zadania o kostach, kulach, liczbach
2)
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1}}\) czyli bedą wieksze gdy na pierwszym miejscu będzie 2 lub większa cyfra, a na kolejnych miejscach już nie ma znaczenia
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1}}\) czyli bedą wieksze gdy na pierwszym miejscu będzie 2 lub większa cyfra, a na kolejnych miejscach już nie ma znaczenia