Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i zielone. W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i 2 zielone. W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
Jak zrobić tego typu zadanko? Dałabym swój pomysł-ale dopiero zaczynam się wgłębiać w prawdopodobieństwo (w gim 0, teraz jeszcze w lo nie miałam). Dlatego proszę o wytłumaczenie jak coś takiego się liczy i dlaczego tak.
(chyba nie po informatycznemu-drzewka, zbyt dużo by tego było...)
Z góry dzięki
kulki w pojemnikach
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 wrz 2008, o 19:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczytno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
kulki w pojemnikach
[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 14:32 ]
wiec tak :
moc omegi to u nas jest to na czym polega doswiadczenie.
doswiadczenie polega na tym ze losujemy jedna kulkę z 9 z pierwszego pojemnika i jednoczesnie 1 z 6 z drugiego pojemnika. czyli kombinacje:
\(\displaystyle{ C ^{1} _{9} C ^{1} _{6} = 6 9 = 54}\)
teraz zdarzenie ze wylosujemy dwie kulki jednego koloru :
moc tego zdarzenia :
1) bierzemy pod uwage sytuacje kiedy wylosujemy dwie białe kulki :
\(\displaystyle{ C ^{1} _{4} C ^{1} _{2} = 8}\)
C ^{1} _{3} = 9[/latex]
\(\displaystyle{ C ^{1} _{2} C ^{1} _{1} = 2}\)
.
teraz wszystko do siebie trzeba dodać.
czyli bedzie 19.
i teraz prawdopodobniestwo to 19/54 .
bynajmniej wg moich obliczen.
moze niech to jeszcze ktoś sprawdzi .
wiec tak :
moc omegi to u nas jest to na czym polega doswiadczenie.
doswiadczenie polega na tym ze losujemy jedna kulkę z 9 z pierwszego pojemnika i jednoczesnie 1 z 6 z drugiego pojemnika. czyli kombinacje:
\(\displaystyle{ C ^{1} _{9} C ^{1} _{6} = 6 9 = 54}\)
teraz zdarzenie ze wylosujemy dwie kulki jednego koloru :
moc tego zdarzenia :
1) bierzemy pod uwage sytuacje kiedy wylosujemy dwie białe kulki :
\(\displaystyle{ C ^{1} _{4} C ^{1} _{2} = 8}\)
C ^{1} _{3} = 9[/latex]
\(\displaystyle{ C ^{1} _{2} C ^{1} _{1} = 2}\)
.
teraz wszystko do siebie trzeba dodać.
czyli bedzie 19.
i teraz prawdopodobniestwo to 19/54 .
bynajmniej wg moich obliczen.
moze niech to jeszcze ktoś sprawdzi .
Ostatnio zmieniony 8 gru 2008, o 16:07 przez rejpmi, łącznie zmieniany 1 raz.
kulki w pojemnikach
ooo , mi tez sie przyadalo, dzieki i z mojej strony, PS . bo w tym informatorze to same odpowiedzi a nie zawsze wiadome jak to zrobić. ,