z tali 52 kart wybieramy losowo 4 karty:
a}jakie jest prawdop. tego ze wsrod wybranych kart nie bd ani jednego trefla
b}jakie jest prawdop. tego ze wsrod wybrancyh kart bd co najmnej jeden as
Prosze o szybką odpowiedz z góry dziękuje wam:*
z tali 52 kart wybieramy losowo 4 karty
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: radom
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 12 razy
z tali 52 kart wybieramy losowo 4 karty
a) \(\displaystyle{ P=\frac{ {39 \choose 4} }{ {52 \choose 4} }}\) bo mamy 13 kart trefl w talii
b) \(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 1}* {48 \choose 3} }{ {52 \choose 4} }+ \frac{ {4 \choose 2}* {48 \choose 2} }{ {52 \choose 4} } +\frac{ {4 \choose 3}* {48 \choose 1} }{ {52 \choose 4} } + \frac{ {4 \choose 4} }{ {52 \choose 4} }}\) suma dla jednego, dwuch, trzech i czterech asow
b) \(\displaystyle{ P= \frac{ {4 \choose 1}* {48 \choose 3} }{ {52 \choose 4} }+ \frac{ {4 \choose 2}* {48 \choose 2} }{ {52 \choose 4} } +\frac{ {4 \choose 3}* {48 \choose 1} }{ {52 \choose 4} } + \frac{ {4 \choose 4} }{ {52 \choose 4} }}\) suma dla jednego, dwuch, trzech i czterech asow
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: radom
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 12 razy
z tali 52 kart wybieramy losowo 4 karty
W tym przypadku rysowanie na drzewie nie ma raczej najmniejszego sensu.
Sa zadania gdzie narysowanie drzewka jest korzystne, ale akurat to do nich nie nalezy
Sa zadania gdzie narysowanie drzewka jest korzystne, ale akurat to do nich nie nalezy