Delegacja na konferencji
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Delegacja na konferencji
Mam zadanie z matematyki które mam przedstawic w szkole zadanie jest z działu prawdopodobienstwa i tresc ma taką "Podczas konferencji delegacja złozona z sześciu mężczyzn oddała płaszcze do szatni. Zewzględu na zamieszanie związane z duzą ilością osób oblicz :
1 jakie jest prawdobodobienstwo ze każdy z 6 delegatów dostanie nie swój płaszcz
2 każdy z delegatów dostanie swój płaszcz
Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie jak to rozpisac
Z góry dziękuje
1 jakie jest prawdobodobienstwo ze każdy z 6 delegatów dostanie nie swój płaszcz
2 każdy z delegatów dostanie swój płaszcz
Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie jak to rozpisac
Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, o 22:25 przez brodziaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: radom
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 12 razy
Delegacja na konferencji
\(\displaystyle{ \Omega=6!}\) tyle jest sposob na rozdanie plaszczow
\(\displaystyle{ 1. A=5!}\) tyle jest sposobow na rozdanie plaszczow w taki sposob ze kazdy delegat nie dostanie swojego plaszczu
\(\displaystyle{ 2. B=1}\) tyle jest sposobow na rozdanie plaszczow w taki sposob ze kazdy dostanie swoj plaszcz
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{B}{\Omega} = \frac{1}{720}}\)
\(\displaystyle{ 1. A=5!}\) tyle jest sposobow na rozdanie plaszczow w taki sposob ze kazdy delegat nie dostanie swojego plaszczu
\(\displaystyle{ 2. B=1}\) tyle jest sposobow na rozdanie plaszczow w taki sposob ze kazdy dostanie swoj plaszcz
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{B}{\Omega} = \frac{1}{720}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Delegacja na konferencji
no tez tak uwazam moze ktos jeszcze to potwierdzi
[ Dodano: 1 Grudnia 2008, 09:09 ]
a jak opisac omege i moc ??
to są wariacje bez powtórzen ze zbioru 6 elementowego ??
[ Dodano: 1 Grudnia 2008, 09:09 ]
a jak opisac omege i moc ??
to są wariacje bez powtórzen ze zbioru 6 elementowego ??
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Delegacja na konferencji
moze zadaje głupie pytania ale prawdopodobienstwo jest dla mnie czyms niemozliym do zrozumienia
ale wiem ze jak jest omega to trzeba obliczyc moc ze wzoru n/k i nie wiem własnie z kąd te 6! i 5 mozesz to rozpisac jak dla dziecka??
ale wiem ze jak jest omega to trzeba obliczyc moc ze wzoru n/k i nie wiem własnie z kąd te 6! i 5 mozesz to rozpisac jak dla dziecka??
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: radom
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 12 razy
Delegacja na konferencji
Zbior \(\displaystyle{ \Omega}\) - na tyle sposob mozna rozdzielic 6 plaszczow na 6 osob
Moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega=6*5*4*3*2*1=6!=720}\) pierwsza osoba osoba ma do wyboru 6 plaszczow, druga 5, trzecie 4, czwarta 3, piata 2 i ostatnia 1
Moc zbioru \(\displaystyle{ A=5*4*3*2*1=5!=120}\) pierwsza osoba aby nie otrzymac swojego plaszcza moze wybrac z 5, analogicznie druga z 4, trzecia z 3, czwarta z 2, piata z 1 i ostatnia z 1
Moc zbioru \(\displaystyle{ B=1}\) bo tylko na jeden sposob mozna rozdac 6 plaszczow 6 osobom aby kazda otrzymala swoj plaszcz
A poszczegolne prawdopodobieństwa to stosunek mocy zbioru \(\displaystyle{ A;B}\) do mocy zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\)
Moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega=6*5*4*3*2*1=6!=720}\) pierwsza osoba osoba ma do wyboru 6 plaszczow, druga 5, trzecie 4, czwarta 3, piata 2 i ostatnia 1
Moc zbioru \(\displaystyle{ A=5*4*3*2*1=5!=120}\) pierwsza osoba aby nie otrzymac swojego plaszcza moze wybrac z 5, analogicznie druga z 4, trzecia z 3, czwarta z 2, piata z 1 i ostatnia z 1
Moc zbioru \(\displaystyle{ B=1}\) bo tylko na jeden sposob mozna rozdac 6 plaszczow 6 osobom aby kazda otrzymala swoj plaszcz
A poszczegolne prawdopodobieństwa to stosunek mocy zbioru \(\displaystyle{ A;B}\) do mocy zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Delegacja na konferencji
dzięki
[ Dodano: 2 Grudnia 2008, 15:44 ]
ale nie wzielismy pod uwage ze jak pierwsza osoba wezmie płaszcz drugiej osobie to ta druga ma teraz znowu 5 mozliwosci wyboru płaszczu i tak dalej i teraz to całkiem nie wiem jak to zrobic
[ Dodano: 2 Grudnia 2008, 15:44 ]
ale nie wzielismy pod uwage ze jak pierwsza osoba wezmie płaszcz drugiej osobie to ta druga ma teraz znowu 5 mozliwosci wyboru płaszczu i tak dalej i teraz to całkiem nie wiem jak to zrobic
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Delegacja na konferencji
mógłby ktoś się ustusunkować ? jak wziąć pod uwagę to że pierwsza osoba weźmie płaszcz tego drugiego i on już nie ma możliwości wyboru swojej kurtki ?brodziaczek pisze: [ Dodano: 2 Grudnia 2008, 15:44 ]
ale nie wzielismy pod uwage ze jak pierwsza osoba wezmie płaszcz drugiej osobie to ta druga ma teraz znowu 5 mozliwosci wyboru płaszczu i tak dalej i teraz to całkiem nie wiem jak to zrobic
Czy to ma wpływ?