Znalezc wartosc srednia i wariancje zmennej losowej o gestosci \(\displaystyle{ f(x)= \frac{3}{x ^{2} }}\) w przedziale\(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ EX=\int_{ 1 }^{ } xf(x)dx}\)
problem w tym, ze kiedy licze calke to wynik zmierza do nieskonczonosci. w czy moze byc problem?
wartosc srednia i wariancja
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
wartosc srednia i wariancja
a czy funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\frac{3}{x^2}}\) dla \(\displaystyle{ x\in (1,\infty)}\) jest funkcja gęstosci zmiennej losowej ?? Nie.
Zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{\infty} \frac{3}{x^2} \mbox{ dx} 1}\)
Zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{\infty} \frac{3}{x^2} \mbox{ dx} 1}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
wartosc srednia i wariancja
Oczywiście, zeby Twoja funkcja była gęstością to powinna wynosić \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^2}}\), natomiast w kwestii wartości oczekiwanej to wiele nie zmienia, po prostu wynosi ona plus nieskończoność (jest to poprawny wynik).
Zauważ, że nie każda zmienna losowa musi być całkowalna (czyli taka, że \(\displaystyle{ E|X| < }\)).
Zauważ, że nie każda zmienna losowa musi być całkowalna (czyli taka, że \(\displaystyle{ E|X| < }\)).