Kostka, piłki, zabawki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
damian12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dfsdfsf

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: damian12354 »

Witam wszystkich użytkowników mam mały problem z zadaniami byście mogli rozwiązać mi je? Z góry dzięki.

zad1.
rzucamy dwa razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest równa 4,6 lub 8.
b) za każdym razem otrzymamy inna liczbę nieparzysta.

zad2.
z szuflady w której jest 10 piłek tenisowych, w tym 6 nowych wyjmujemy 4 piłki. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a)dwóch piłek nowych
b)co najmniej jedna piłkę nowa.

zad3.
w hurtowni zabawek \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) towaru pochodzi z pierwszej firmy, a pozostałe \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) z drugiej. wśród wyrobów 1 firma braki stanowi 7%, wśród 2 tylko 4%. Jakie jest prawdopodobieństwo ze jedna sztuka towaru zakupiona w tej hurtowni okaże się dobra.

zad4.
wiadomo, ze \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{25}}\), \(\displaystyle{ P(B')=\frac{7}{10}}\), \(\displaystyle{ A\cup B=\frac{4}{10}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ A\cap B}\)

zad5.
W szeregu stawiamy losowo 4 mężczyzn i 3 kobiety. jakie jest prawdopodobieństwo, ze żadne osoby tej samej płci nie będą stały obok siebie?

zad6.
w pudelku są 2 kule białe i 3 zielone. Losujemy jedna kule, odkładamy ja na bok, a następnie losujemy druga. Oblicz prawdopodobieństwo tego ze obie wylosowane kule są w tym samym rzędzie.

[ Dodano: 24 Listopada 2008, 19:56 ]
damian12354 pisze:Witam wszystkich użytkowników mam mały problem z zadaniami byście mogli rozwiązać mi je? Z góry dzięki.

zad1.
rzucamy dwa razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest równa 4,6 lub 8.
b) za każdym razem otrzymamy inna liczbę nieparzysta.

zad2.
z szuflady w której jest 10 piłek tenisowych, w tym 6 nowych wyjmujemy 4 piłki. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a)dwóch piłek nowych
b)co najmniej jedna piłkę nowa.

zad3.
w hurtowni zabawek \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) towaru pochodzi z pierwszej firmy, a pozostałe \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) z drugiej. wśród wyrobów 1 firma braki stanowi 7%, wśród 2 tylko 4%. Jakie jest prawdopodobieństwo ze jedna sztuka towaru zakupiona w tej hurtowni okaże się dobra.

zad4.
wiadomo, ze \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{25}}\), \(\displaystyle{ P(B')=\frac{7}{10}}\), \(\displaystyle{ A\cup B=\frac{4}{10}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ A\cap B}\)

zad5.
W szeregu stawiamy losowo 4 mężczyzn i 3 kobiety. jakie jest prawdopodobieństwo, ze żadne osoby tej samej płci nie będą stały obok siebie?

zad6.
w pudelku są 2 kule białe i 3 zielone. Losujemy jedna kule, odkładamy ja na bok, a następnie losujemy druga. Oblicz prawdopodobieństwo tego ze obie wylosowane kule są w tym samym rzędzie.
PS: I jak pomoże ktoś zrobić zadania?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 18:41 przez damian12354, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: Ateos »

zad4.
wiadomo, ze \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{25}, P(B')=\frac{7}{10}, A\cup B=\frac{4}{10}
Oblicz A\cap B}\)
zamien B' na B i podstaw do wzoru na sume/iloczyn zbiorow(to jest to samo)
damian12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dfsdfsf

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: damian12354 »

ok dzieki.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: Ateos »

zad1.
rzucamy dwa razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest równa 4,6 lub 8.
b) za każdym razem otrzymamy inna liczbę nieparzysta.

a) wypisz wszystkie mozliwosci i podkresl te co maja sume 4,6,8 i nastepne tyle ile ich jest podziel przez 36 (omege),
b) w 1 rzucie mamy 3 nieparzyste, a w drugim beda tlyko 2 mozliwosci:
\(\displaystyle{ \frac{3}{6} \cdot \frac{2}{6}}\)

[ Dodano: 24 Listopada 2008, 20:09 ]
zad5.
W szeregu stawiamy losowo 4 mężczyzn i 3 kobiety. jakie jest prawdopodobieństwo, ze żadne osoby tej samej płci nie będą stały obok siebie?
M,K,M,K,M,K,M

mezczyzn mozemy ustawic na \(\displaystyle{ m!}\), kobiety na \(\displaystyle{ 3!}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{4! \cdot 3!}{7!}}\)

[ Dodano: 24 Listopada 2008, 20:11 ]
zad2.
z szuflady w której jest 10 piłek tenisowych, w tym 6 nowych wyjmujemy 4 piłki. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a)dwóch piłek nowych
b)co najmniej jedna piłkę nowa.
a) \(\displaystyle{ P= \frac{ {6 \choose 2} {4 \choose 2}}{ {10 \choose 4} }}\)
b) (z prezciwienstwa): \(\displaystyle{ 1-P(0)=1- \frac{ {6 \choose 0} {4 \choose 4}}{ {10 \choose 4} }}\)

[ Dodano: 24 Listopada 2008, 20:16 ]
6) nierozumiem, co ma znaczyc bede staly w tym samym rzedzie(bezsensu ta tresc)
zad3.
w hurtowni zabawek frac{2}{3} towaru pochodzi z pierwszej firmy, a pozostałe frac{1}{3} z drugiej. wśród wyrobów 1 firma braki stanowi 7%, wśród 2 tylko 4%. Jakie jest prawdopodobieństwo ze jedna sztuka towaru zakupiona w tej hurtowni okaże się dobra.
(drzewkiem> najpierw firma pozniej dobra zabawka):
\(\displaystyle{ P= \frac{2}{3} \frac{93}{100}+ \frac{1}{3} \frac{96}{100}}\)
damian12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dfsdfsf

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: damian12354 »

Wielkie dzięki Ateos ratujesz mnie:)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: JankoS »

damian12354 pisze: Zad. 5.
Wszystkich możliwych ustawień jest \(\displaystyle{ n=7!.}\) Panów mozna ustawić na \(\displaystyle{ 4!.}\) Panie na \(\displaystyle{ 3!.}\) Z reguły mnożenia ustawień "sprzyjających" jest \(\displaystyle{ m= 4! 3!.}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{m}{n}=\frac{1}{35}.}\)
zad6.
w pudelku są 2 kule białe i 3 zielone. Losujemy jedna kule, odkładamy ja na bok, a następnie losujemy druga. Oblicz prawdopodobieństwo tego ze obie wylosowane kule są w tym samym kolorze(?)
Interesujące nas zdarzenie A jest suma dwóch rozłącznych zdarzeń A -obydwie kule białe, Z - zielone
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)+P(Z)=\frac{2}{5} \frac{1}{4}+\frac{3}{5} \frac{2}{4}=...}\)
damian12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dfsdfsf

Kostka, piłki, zabawki

Post autor: damian12354 »

dzieki wam
ODPOWIEDZ